15-01-14

3de kleuterklas maakt kennis met 1ste leerjaar en omgekeerd… door samen te koken.

Deze voormiddag trok juf Ruth met de pagadders van het 1ste leerjaar naar de kleuterklas.

Het was een leuk weerzien!!!

Het opzet was om samen te koken en op die manier met elkaar nader kennis te maken. In dat opzet zijn we wonderwel geslaagd!!!

 

Juf Ruth voorzag ingrediënten + recept voor 2 koude hapjes op kindermaat en juf Christine deed hetzelfde voor een warmer hapje.

Op het menu stond: toastjes met huisgemaakte eiersla, een prikkertje met mozarella, basilicum en kerstomaat en huisgemaakte pizza.

 

We begonnen met water opzetten om de eitjes te koken, dan schakelden we eerst over naar het maken en kneden van het pizzadeeg.

Vervolgens begon het water te ‘zieden’ en dan te ‘koken’.  Dat was het moment om de eitjes voorzichtig, mbv een schuimspaan, in het kokende water te laten zakken.

 

 

Terwijl de eitjes aan de kook waren, werd het deeg verder gekneed en dan te rusten gelegd.

Na zo’n kleine 10 minuten was het tijd om de pan met eitjes van het vuur te halen, het kokende water af te gieten en de eitjes te laten ‘schrikken’ in koud water.

En nu nog even mayonaise toveren van 3 eitjes, 2 eetlepels mosterd, een scheut azijn, peper en zout en ongeveer 3 kwart liter olie. Als je daar de mixer inzet (onderaan beginnen), heb je in een wip mayonaise. (minder olie geeft slappere mayonaise, meer olie geeft stijvere mayonaise).

Daarna elk een eitje pellen, dat lukte wel heel vlot.

 

En nu weer naar de pizza’s… Het deeg heeft tijd gehad om te rusten, nu moet het uitgerold worden en eens dat gebeurd is kunnen er rondjes uitgestoken worden om kleine pizzaatjes van te maken. Insmeren met tomatensaus, beleggen met fijngesneden hesp, stukjes trostomaat en afwerken met geraspte kaas. Allemaal gerealiseerd door de kleine handjes van de 3de kleuters en het 1ste leerjaar…

 

Ze mogen de oven in!!!!  Mmmmm… al heel vlug begint dat lekker te  ruiken!

 

Tijd om de toastjes met eiersla af te werken: eerst de gekookte en perfect gepelde eitjes in tweeën duwen en dan zo fijn mogelijk prakken met de vork in een potje (terug elk eentje), daar wordt dan een lepeltje van onze zelfgetoverde mayonaise bij gemengd. Toastje besmeren en een toef peterselie erop en smullen maar!!Ei salade met bieslook op volkoren toast brood (Selectieve Aandacht, focus Een derde in de salade) Stockfoto - 11398069

 

En hoe zit het ondertussen met de pizzaatjes?? Mmmm, die mogen uit de oven en ruiken heerlijk.

 

Dan nog even de prikkertjes versieren met een trostomaatje, blaadje basilicum, bolletje mozzarella. Dat geeft een prachtig, kleurrijk bord.

tomaat-basilicum-mozarella

Na zelf toch eens van alles te hebben geproefd, mochten de andere kleutertjes ook bediend worden door de koks. Er bleef eigenlijk niets meer over…

 

Het was echt een fijne en gezellige voormiddag.

 

De volgende keer komt de 3de kleuterklas bij ons op bezoek. Dan gaan we zaaien en planten.

Verslag volgt en deze keer mét foto’s!!!

Dit keer was de batterij plat, jammer, echt jammer… het was zo leuk om ze bezig te zien, en ook de resultaten mochten wel gezien worden.

 

 

17:18 Gepost door de juffen van Vurste | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.